FAZOL OBECNÝ — šťávu z lusků používáme při cukrovce!
*
ČESNEK KUCHYŇSKÝ — stroužky — prostředek při oběhových
a srdečních příznacích stáří, při zvýšení krevního tlaku a arterio-
skleróze.
*
BRUKEV ZELNÁ — hlávkové zelí kysané, reguluje zažívání a nor-
malizuje střevní floru!
*
CIBULE — je prostředek proti nechutenství, zvyšuje vylučování
moči. Používá se při kašli, chrapotu a kataru průdušek!
*
CELER — hlíza — odenek — užívá se při dně, revmatismu, při ne-
mocech dolních cest močových a ledvin. Povzbuzuje chuť k jídlu
a podporuje zažívání.
*
MRKEV — kořen — má sílící a stavící účinky!
*
SMETÁNKA LÉKAŘSKÁ — listy — povzbuzuje sekreci žluči, použí-
vá se při poruchách jater a žlučníku, žloutence a tvorbě žlučových
kamenů!
*
OVES SETÝ — zelené obilky — mají posilující účinky. Uklidňují
a podporují spánek!
*
KOPŘIVA DVOUDOMÁ — upravuje látkovou výměnu a podporuje
zažívání. Používá se při kožních nemocech, revmatismu a chudo-
krevnosti.
*
OŘECHOVÉ LISTY — 50 gr suchého, nebo čerstvého ořechového
listí vaříme 15 minut v jednom litru vody. Do odvaru pak namočíme
gázu, nebo vatu, mírně vyždímáme a přikládáme. Necháme 15 min.
působit. Tento obklad urychluje hojení ran a vředů.
*
PLEŤ S VYRÁŽKAMI, skvrnami nebo lišejem si ošetříme špenátovým
zábalem takto: uvaříme 10 dkg špenátu do měkka a drobně jej na-
sekáme, přidáme trošku olivového oleje, položíme na gázu a při-
kládáme na obličej. Necháme 15 minut působit.