30–50 g čerstvého zázvoru
vymačkaná šťáva z 1/2 citronu + plátky citronu na ozdobu
250 ml perlivé minerálky
1 lžíce cukru nebo med na doslazení
*
1 Zázvor oloupejte a nastrouhejte (dva plátky z něj si nechte stranou). Nastrouhaný zázvor přelijte vroucí vodou tak, aby byl potopený, a nechte ho chvíli louhovat.
2 Výluh ze zázvoru nalijte do sklenice, přidejte citronovou šťávu, plátky zázvoru a dolijte 250 ml vody nebo perlivé minerálky. Nakonec oslaďte cukrem nebo medem. Nakonec dám džbánek do mrazu a čekám. Někdy dávám i mátu.
*
V kombinaci s minerálkou je zázvorová limonáda fajn, protože tělu dodá i škálu potřebných minerálů. Přesto to ani s minerálkou nepřehánějte. Stejně jako bylinkové čaje není vhodná na každodenní a dlouhodobé pití.