Potpourri proti mouchám
není nic horšího, než když rodina obědvá v létě v kuchyni
a všichni kolem sebe mávají rukama, aby odehnali mouchy a vosy.
tato ozdoba stolu pomůže:
4 šálky levandulových květů
2 šálky sušených lístků máty nebo hvozdíku
2 šálky sušených lístků citronové verbeny
1/2 šálku hřebíčku
1/2 šálku fialkového kořínku
5 kapek citronelového oleje
*
Stůl
Na každém naleštěném stole se občas objeví bílé kroužky
způsobené teplem, vodou nebo rozlitým vínem. Na jeden
z vyzkoušených a účinných receptů, jak se těchto skvrn
zbavit, potřebujete sůl a měkký hadřík navlhčený v olivovém
nebo lněném oleji. Vše se pak přeleští suchou prachovkou.
Také pastelka odpovídající barvy skvrny dočasně zamasku-
je. Vosk od svíček odstraníte lehce ze stolu pomocí vlažné
žehličky, kterou krátce přitisknete na balicí papír položený
na ztvrdlý vosk.
*
Svíčky
Nasazení svíčky na hrot svícnu může dát někdy velkou
práci, ale ne v případě, jestliže konec svíčky nejprve ponoří-
te do vroucí vody. Chcete-li, aby svíčky hořely pomalu, dej-
te je před použitím na hodinku či dvě do mrazáku – stejně
tak učiňte s celými svícny, což vám usnadní odstranění při-
chyceného vosku. Jsou-li zbytky vosku přilepené příliš pev-
ně, namočte svícny na chvilku do vroucí vody. Aby ze svíček
nekapal vosk, posolte je před zapálením kolem knotu. Pů-
sobivé, a přesto úsporné osvětlení si můžete vytvořit z vět-
šího množství tenkých dlouhých svíček naaranžovaných do
mísy s vodou, na jejíž dno rozložíte různobarevné skleněn-
ky, které budou odrážet světlo.
*
Mytí příborů
Ztrácí-li vaše vzácné stříbrné příbory, slánky a další
cenné kousky lesk, je dobré vědět, že vše rychle napravíte
rychlým ponořením příborů do vody, v níž jste vařili bram-
bory. Dědictví po babičce, které používáte jen příležitost-
ně, byste měli zabalit do plastových sáčků a schovat do
tmavého příborníku, aby nezmatnělo (to platí i pro po-
stříbřené kusy). Občasné přetření olivovým olejem také za-
brání tvoření skvrn, stejně jako mléko přidané do vody na
opláchnutí.
*
Provoněná jídelna
V dnešních dnech již není příliš praktické rozhazovat po
podlaze jídelny bylinky, ale je tu řada jiných způsobů, jak
dosáhnout příjemné nálady a vůně z dob dřívějších. Ekolo-
gicky zdravé podlahové krytiny z přírodních vláken, jako je
mořská tráva, kokosové vlákno, juta, exotické vlněné
předložky obarvené přírodními barvivy nebo tkané rákoso-
vé rohože, poskytnou dobrý základ pro večeři navozující
příjemnou náladu – nevtíravě a zdravě totiž voní a vy ani va-
ši hosté nebudou mít v létě pocit horka a v zimě pocit chla-
du, jak tomu je u většiny syntetických koberců. Na takových
kobercích můžete navíc občas pocítit mírný, ale nepříjemný
šok z vytvářející se statické elektřiny.
Sušené stonky levandule (i s okvětím) napíchané do kvě-
tináče s pískem můžete použít jako vonné tyčinky, které
provoní zatuchlou místnost zaplněnou výpary z kuchyně.
V nouzi vám poslouží i postřikovač zpola naplněný vodou
a asi šesti kapkami éterického levandulového, citronového
nebo rozmarýnového oleje, stejně jako hrnec s horkou vo-
dou a několika lžičkami mleté skořice nebo hřebíčku.
Je obzvlášť důležité, abyste v této místnosti měli pot-
-pourri, jehož vonné přísady vyvolávají pocit uvolnění
a dobrosrdečnosti a usnadňují navazovat nová přátelství.
Vůně by však neměla být příliš silná, aby nepřehlušila deli-
kátní aroma pokrmů. Chmel, zdomácnělý ve většině Evropy
a Severní Ameriky, obsahuje kromě aromatických olejů
a pryskyřic i látku zvanou lupulin, což je mírné sedativum
používané indiány k povzbuzení chuti k jídlu. V této zemité
směsi to s chmelem příliš nepřežeňte, nebo jeho uspávající
vůně vaše hosty ukolébá nad jídlem do spánku.
Existuje mnoho vynalézavých způsobů, jak využít květiny
a bylinky u stolu. Mnohé z nich jsou jedlé a mohou se
použít k ochucení nebo nazdobení šampaňského, džemů,
likérů, punčů a salátů. Jejich dekorativní efekt je však
v západním světě poněkud nedoceněn. Jemné alžbětinské
umění zdobení dortů a čokoládových bonbonů kandovaný-
mi čerstvými květy se těší jen nepatrně vzrůstající oblibě.
Drobné domácí triky, například ochucení cukru do kávy va-
nilkovým luskem a levandulí, jsou méně pracné, ale chuť
zpříjemní rovněž.